This page is hosted for free by cba.pl. Are you the owner of this page? You can remove this message and unlock many additional features by upgrading to PRO or VIP hosting for just 5.83 PLN!
Want to support this website? Click here and add some funds! Your money will then be used to pay for any of our services, including removing this ad.

Przepis na Donuty (Doughnuts) – amerykańskie pączki

Donuty (Doughnuts) – amerykańskie pączki

Witajcie, w dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić wam  przepis na wyjątkowe łakocie jakimi są Amerykańskie pączki – Doughnuty.

Doughnuty (Donuty) to amerykański przysmak z bardzo charakterystyczną dziurką w środku. Istnieje kilka teorii tłumaczących pochodzenie donutów*:

  • Pierwsza z nich mówi, że zostały wynalezione w Ameryce Północnej przez holenderskich osadników. Faktycznie, w XIX wieku donuty były opisywane jako rodzaj oliebola (słodkiego ciastka smażonego w tłuszczu).
  • Hanson Gregory twierdził, że w 1847 roku, kiedy miał 16 lat, wynalazł obecny kształt donutów. Był on nieusatysfakcjonowany pierwowzorem, którego środek był często surowy. Wobec tego wytłoczył on, za pomocą cynowej pieprzniczki, otwór w cieście, a później przekazał tę technikę swojej matce, Elizabeth Gregory.
  • Według antropologa Paula R. Mullinsa, pierwsza książka kucharska, która wspomina donuty powstała w 1803. W XIX wieku donut wyglądał i smakował dokładnie, jak dzisiejszy i był utożsamiany z amerykańskim jedzeniem.
  • Kolejna teoria ujrzała światło dzienne w 2013, jednocześnie dezaktualizując wszystkie poprzednie, kiedy przepis na dow nuts został znaleziony w książce przepisów i domowych porad, spisanych w 1800 roku przez żonę barona Thomasa Dimesdale’a. Przepis ten został przekazany wdowie po baronie przez znajomego, który przetłumaczył dla niej recepturę na lokalny przysmak, zwany hertfordshire nut.Doughnuts - amerykańskie pączki. Idealna przekąska na Tłusty czwartek dobrze i smacznie
Przepis na ich wykonanie jest banalnie prosty. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 375 g mąki (ok. 2,5 szkl.)
  • 7g drożdży instant lub 15 g świeżych
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka (ok. 3/4)
  • 25 g cukru (1/4 szkl.)
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli

Dekoracja (opcjonalnie):

  • Tabliczka czekolady
  • Dowolna posypka
  • Lukier
Doughnuts - amerykańskie pączki Dobrze i Smacznie.pl
Doughnuts – amerykańskie pączki. Idealna przekąska na Tłusty czwartek
  1. Świeże drożdże rozpuszczamy w mleku, W przypadku  drożdzy suszonych nie ma takiej potrzeby. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
  2. Wyrabiamy ciasto, im lepiej wyrobione tym smaczniejsze pączki. Odstawiamy do miski na 1 – 1,5 godziny aby wyrosło.
  3. Po podwojeniu objętości ciasta wyjmujemy je, lekko wałkujemy na kawałek o średnicy ok. 1 – 1,5 cm.
  4. Dużą szklanką bądź filiżanka wycinamy koła, zaś  w środku oczko wycinamy kieliszkiem, foremką do jajek bądź nakrętką. Wycięte ciasto zostawiamy na ok. 25 minut. Po tym czasie nasze ciasto powinno być wyraźnie większe.
  5. Rozgrzewamy olej do 180°C. Doughnuty smażymy z obydwu stron do uzyskania złocistego koloru, a następnie odkładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po przestygnięciu doughnuty polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem i ozdabiamy posypką.
    Doughnuts - amerykańskie pączki Dobrze i Smacznie.pl
    Zostawmy ciasto do wyrośnięcia na ok 25 minut. Dzięki temu nasz wypiek będzie pulchniejszy.
    Doughnuts - amerykańskie pączki. Idealna przekąska na Tłusty czwartek Dobrze i smacznie.pl
    W roli posypki doskonale sprawdzają się także mielone orzechy.

    Życzymy smacznego! „Donuty (Doughnuts) – amerykańskie pączki” na pewno przypadną wam do gustu! 😉

     

    Pozdrawiamy Ona & On

    * Podano za https://pl.wikipedia.org/wiki/Donut

Leave a Reply