Przepis na Donuty (Doughnuts) – amerykańskie pączki

Donuty (Doughnuts) – amerykańskie pączki

Witajcie, w dzisiejszym wpisie chcielibyśmy przedstawić wam  przepis na wyjątkowe łakocie jakimi są Amerykańskie pączki – Doughnuty.

Doughnuty (Donuty) to amerykański przysmak z bardzo charakterystyczną dziurką w środku. Istnieje kilka teorii tłumaczących pochodzenie donutów*:

  • Pierwsza z nich mówi, że zostały wynalezione w Ameryce Północnej przez holenderskich osadników. Faktycznie, w XIX wieku donuty były opisywane jako rodzaj oliebola (słodkiego ciastka smażonego w tłuszczu).
  • Hanson Gregory twierdził, że w 1847 roku, kiedy miał 16 lat, wynalazł obecny kształt donutów. Był on nieusatysfakcjonowany pierwowzorem, którego środek był często surowy. Wobec tego wytłoczył on, za pomocą cynowej pieprzniczki, otwór w cieście, a później przekazał tę technikę swojej matce, Elizabeth Gregory.
  • Według antropologa Paula R. Mullinsa, pierwsza książka kucharska, która wspomina donuty powstała w 1803. W XIX wieku donut wyglądał i smakował dokładnie, jak dzisiejszy i był utożsamiany z amerykańskim jedzeniem.
  • Kolejna teoria ujrzała światło dzienne w 2013, jednocześnie dezaktualizując wszystkie poprzednie, kiedy przepis na dow nuts został znaleziony w książce przepisów i domowych porad, spisanych w 1800 roku przez żonę barona Thomasa Dimesdale’a. Przepis ten został przekazany wdowie po baronie przez znajomego, który przetłumaczył dla niej recepturę na lokalny przysmak, zwany hertfordshire nut.Doughnuts - amerykańskie pączki. Idealna przekąska na Tłusty czwartek dobrze i smacznie
Przepis na ich wykonanie jest banalnie prosty. Spróbujcie sami!

Składniki:

  • 375 g mąki (ok. 2,5 szkl.)
  • 7g drożdży instant lub 15 g świeżych
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka (ok. 3/4)
  • 25 g cukru (1/4 szkl.)
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli

Dekoracja (opcjonalnie):

  • Tabliczka czekolady
  • Dowolna posypka
  • Lukier
Doughnuts - amerykańskie pączki Dobrze i Smacznie.pl
Doughnuts – amerykańskie pączki. Idealna przekąska na Tłusty czwartek
  1. Świeże drożdże rozpuszczamy w mleku, W przypadku  drożdzy suszonych nie ma takiej potrzeby. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy.
  2. Wyrabiamy ciasto, im lepiej wyrobione tym smaczniejsze pączki. Odstawiamy do miski na 1 – 1,5 godziny aby wyrosło.
  3. Po podwojeniu objętości ciasta wyjmujemy je, lekko wałkujemy na kawałek o średnicy ok. 1 – 1,5 cm.
  4. Dużą szklanką bądź filiżanka wycinamy koła, zaś  w środku oczko wycinamy kieliszkiem, foremką do jajek bądź nakrętką. Wycięte ciasto zostawiamy na ok. 25 minut. Po tym czasie nasze ciasto powinno być wyraźnie większe.
  5. Rozgrzewamy olej do 180°C. Doughnuty smażymy z obydwu stron do uzyskania złocistego koloru, a następnie odkładamy na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Po przestygnięciu doughnuty polewamy roztopioną czekoladą lub lukrem i ozdabiamy posypką.
    Doughnuts - amerykańskie pączki Dobrze i Smacznie.pl
    Zostawmy ciasto do wyrośnięcia na ok 25 minut. Dzięki temu nasz wypiek będzie pulchniejszy.
    Doughnuts - amerykańskie pączki. Idealna przekąska na Tłusty czwartek Dobrze i smacznie.pl
    W roli posypki doskonale sprawdzają się także mielone orzechy.

    Życzymy smacznego! „Donuty (Doughnuts) – amerykańskie pączki” na pewno przypadną wam do gustu! 😉

     

    Pozdrawiamy Ona & On

    * Podano za https://pl.wikipedia.org/wiki/Donut

Leave a Reply