Jazzve – restauracja ormiańska w centrum miasta

Jazzve – restauracja ormiańska w centrum miasta

Zachęceni pozytywnymi opiniami, odwiedziliśmy restaurację z kuchnią ormiańską na Żmigrodzie. Pomimo panującego mrozu na zewnątrz w środku palił się kominek tworząc przyjemną i domową atmosferę. Szybko zostaliśmy zaprowadzeni do zarezerwowanego stolika i podano nam menu wypełnione egzotycznie brzmiącymi daniami.
Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Wnętrze i wystrój lokalu. Zdjęcie zapożyczone z fanpage Jazzve.

Do picia zamówiliśmy herbatę Jazzve (11 zł) i wino ormiańskie Kiszmisz (150ml/12 zł). Herbata podana została z ciastkiem o smaku korzennym w klimatycznym aczkolwiek nieporęcznym imbryku, herbata przy nalewaniu do filiżanki rozlewała się. Kieliszek do wina również przypadł nam do gustu jak i jego zawartość. Wino półsłodkie z posmakiem śliwki w czekoladzie, zawartości alkoholu nie znamy, ale nie należała do najniższych. Napoje zostały podane w stosunkowo krótkim czasie.

Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Herbata w imbryku podana w Jazzve

Na przystawkę chcieliśmy roladki bakłażanowe (15 zł) i pastę z czerwonej fasoli (12 zł). Niestety pasty już nie było, więc zadowoliliśmy się samymi roladkami. Czekaliśmy na nie dosyć długo, bo około 25 minut. Naszym zdaniem czas oczekiwania na przystawkę był zbyt długi, ale lokal był zapełniony innymi klientami. Roladki bakłażanowe były estetycznie podane na drewnianej desce. Nadziewane były czymś w rodzaju twarogu imertyńskiego mocno doprawionego czosnkiem z dodatkiem orzechów i owocu granatu. Nasza ocena roladek bakłażanowych to 7,5/10. Smaczne i godne polecenia.

Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Roladki bakłażanowe (15 zł)
Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Z orzechami, czosnkiem, kolendrą, kozim serem i lawaszem
Jako dania główne wybraliśmy cziburek jagnięco – wołowy, czyli pieróg nadziewany mięsem, podawany z pastą adżika i tanem (23 zł) i chaczapuri adżarskie – ciasto w kształcie łódeczki nadziewane mieszanką serów, zapiekane w piecu również podawane z tanem i pastą adżika (27 zł).
Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Cziburek jagnięco – wołowy
Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Chaczapuri adżarskie

Pierwszym minusem był bardzo długi czas oczekiwania. Dania postawiono na naszym stole po prawie 50 minutach od przybycia. Cziburek jagnięco – wołowy okazał się za dużą porcją z solidną zawartością dobrze doprawionego mięsa. Najlepiej smakował z dodatkiem pasty adżika, ponieważ sam zdawał się odrobinę za suchy. Pasta adżika była smaczna, z wyraźnym aromatem świeżych pomidorów, kolendry i papryki, lekko pikantna. Jej minusem były duże kawałki skórki pomidora. Większą soczystość dania można uzyskać przez dodanie tanu – aromatycznego, słonego jogurtu. Ciasto pieroga było kruche i zbyt suche. Całość dania, czyli pieróg z pastą adżika i tanem oceniamy na 7/10. Chaczapuri adżarskie było podane na drewnianej desce. Oprócz mieszkanki serów na wierzchu znajdowało się jajko z płynnym żółtkiem. Ciasto dobrze wypieczone, sery połączone z płynnym żółtkiem też smaczne. Nasza ocena za to danie to również 7/10. Warto wspomnieć, iż menu dostępne na Facebooku restauracji jest nieaktualne.

Kuchnia kaukaska w Lublinie.

Kuchnia kaukaska w Lublinie.
Menu Jazzve dostępne w lokalu.

Podsumowując Jazzve posiada przyjemną, domową atmosferę i wystrój, a obsługa potrafi doradzić w razie wątpliwości. Dania smaczne i w dużych porcjach. Pierwszym minusem jest długi czas oczekiwania na posiłki, brak niektórych potraw, zaczynając od wcześniej wspomnianej pasty z czerwonej fasoli a także pierożki chinkali, na które mieliśmy ogromną ochotę. Płatność wyłącznie gotówką, co w obecnych czasach może być uważane za niedogodność. Naszym zdaniem Jazzve to przyjemny, klimatyczny lokal ze smacznym jedzeniem. Warto się tam wybrać i spróbować kuchni ormiańskiej, ale czy się tam wybierzemy ponownie? Nie obiecujemy.

Poniżej przedstawimy filmik z instruktażem jak poprawnie jeść chaczapuri.

Strona wwwhttp://www.jazzve.pl

Adres: ul. Bernardyńska 20

Godziny otwarcia: wt-czw, niedz 12-21, pt-sb 12-23:30

Facebook: https://www.facebook.com/jazzvelublin/

Jeżeli chcesz przeczytać inne recenzje na naszym blogu, kliknij tutaj



Leave a Reply