Pesto z liści rzodkiewki – przepis na pyszne i proste danie.

Pesto z liści rzodkiewki to niebywale proste a zarazem niezwykle aromatyczne danie. Bardzo często po przygotowaniu śniadania np. twarożku z białego sera ze szczypiorkiem i rzodkiewką zostają nam liście które zazwyczaj lądują w koszu. A całkowicie nie potrzebnie. Wystarczy pare chwil aby rpzeygotować pyszne i aromatyczne pesto z liści rzodkiewki i tym samym zminimalizowac ilość produkowanych odpadków. Dzięki temu będziemy mogli żyć w zgodzie z ideą Less Waste (więcej na temat tej idei i ruchu kształtującego się wokół niej znadziecie po kliknięciu TUTAJ).

Wzmianki o czerwonej rzodkiewce pochodzą już z III wieku p,n.e. , kiedy to jej walory smakowe doceniane były przez starożytnych Greków oraz Rzymian. W późniejszych latach trafiła ona drogami morskimi do wielu innych regionów świata – w tym do Ameryki Północnej. Rzodkiewka spożywana regularnie może przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu trawiennego, może obniżyć ciśnienie krwi, złagodzić kaszel, a także pozytywnie wpłynąć na kondycję paznokci czy włosów.

pesto z liści rzodkiewki przepis dobrze i smacznie

Zapewniamy ze takie pesto z liści rzodkiewki zasmakuje zarówno osobom starszym jak dzieciom. Wyglądem i smakiem przypomina dania z najlepszych restauracji a jest niebywale proste. Można je przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej jak i wegańskiej – w tym drugim przypadku wystarczy zastąpić tarty parmezan płatkami drożdzowymi.

Pesto z liści z rzodkiewki jest doskonałym źródłem witaminy C, wapnia, potasu, fosforu i żelaza.

Składniki:

  • liście z pęczka rzodkiewki
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek (pół szklanki)
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • sól i pieprz do smaku

Liście rzodkiewki należy dokładnie opłukać i wrzucić do pojemnika blendera. Obieramy ząbki czosnku, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do liści rzodkiewki. Ziarna słonecznika podprażamy na suchej patelni tak by się zarumieniły na brązowo. Tylko uważajcie żeby nie przypalić bo danie będzie gorzkie 😉 Do liści dodajemy starty parmezan (lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej), podprażony słonecznik, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Jeżeli chcemy by masa była bardziej „grudkowa” robimy to przez krótszy czas. Jeżeli pesto z liści rzodkiewki będzie zbyt geste możemy dodać oliwy, ale należy uważać aby nie przesadzić.

Pesto z liści rzodkiewki wegańskie przepis
Przepis na pesto z liści rzodkiewki z parmezanem i słonecznikiem



Pesto świetnie komponuje się z makaronem (Najpierw gotujemy makaron i do gorącego odcedzonego makaronu dodajemy sos. Nie podgrzewamy w garnku razem z pesto) oraz jako przekąska na kanapki np. z camembertem.

Dzięki podprażonym ziarnom słonecznika nasze pesto uzyska sympatyczny orzechowy posmak, dzięki czemu jest świetne dla osób które szukają przepisu na pesto bez orzechów bądź pesto dla osób z uczuleniem na orzechy.

Takie pesto spokojnie wystarcza dla dwóch osób, a jeżeli chcecie nakarmić nim większa gromadę gości – wystarczy że zwielokrotnicie ilość składników 😉

Jeśli podobał wam się przepis dajcie nam znać w komentarzu. więcej naszych przepisów znajdziecie w zakładce PRZEPISY.

Leave a Reply