Przepis na Solony Karmel – szybki i prosty przepis na Karmelove love

Jeśli jesteście tutaj to zapewne zastanawiacie się jak zrobić pyszny solony karmel zwany często też słonym karmelem. Ten bardzo szybki i prosty przepis na solony karmel dostałem od przyjaciółki i muszę stwierdzić że to istne cudo. Istnieje wiele wersji przygotowania tego specyfiku. Można zrobić np. solony karmel bez śmietanki czyli tzw. wegański solony karmel (stosujemy wtedy mleko kokosowe jako zamiennik 😉 )

My tym razem podamy przepis na jego klasyczną wersję. próbowaliśmy 2 rożne opcje: solony karmel bez masła tzw. dietetyczny solony karmel i z masłem. Osobiście uważamy że opcja z masłem jest zdecydowanie smaczniejsza i mniej podatna na gęstnienie.


Aby przygotować solony karmel potrzebujesz:

  • 300 gram cukru
  • 100 gram masła
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli (spokojnie może być zwykła, jednak my preferujemy tą himalajską)

Do garnka wsypujemy cały cukier i wstawiamy na palnik. Po ok. 1 minucie cukier powinien zacząć się karmelizować. Ważne jest aby na samym początku nie mieszać go szpatułka bądź łopatką jak to jest często zalecane, a delikatnie potrząsać naczyniem – spowoduje to mniejsze zbrylanie się karmelu.


W momencie gdy nasza masa zacznie osiągać brązowy kolor, a wszystkie grudki się rozpuszczą – (należny uważać żeby nie przypalić cukru, inaczej karmel będzie gorzki!) dodajemy masło i mieszamy. Cała masa zacznie delikatnie wrzeć. Po połączeniu się cukru z masłem możemy dodać śmietankę 30% bądź mleko kokosowe w przypadku wegańskiego słonego karmelu.

Po połączeniu się składników wsypujemy odmierzoną wcześniej sól, mieszamy i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Tak przygotowany sos przelewamy do słoiczka bądź pojemnika z szczelną zakrętką i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Sos o smaku solonego karmelu można trzymać zarówno w lodówce jak i na wolnym powietrzu. Należy jednak zauważyć że ten w lodówce zgęstnieje będzie bardziej klejący się – zwłaszcza jeśli nie dodacie masła.

Solony karmel jest świetnym dodatkiem do lodów, ciast i deserów. Można go także użyć jako składnik dekoracyjny do np. kawy latte z bitą śmietaną.

Wartość odżywcza jednej porcji:

  • Energia (kcal): 141,0;
  • Białko (g): 0,5;
  • Węglowodany (g): 12,9;
  • Tłuszcz (g): 9,7.

Jeśli chcecie sprawdzić inne nasze przepisy wejdźcie na: http://dobrzeismacznie.pl/porady/przepisy/

Mamy nadzieje że podobał się wam nasz przepis na solony karmel. Koniecznie pochwalcie się na Facebooku bądź w komentarzach jak wam wyszło! I nie zapomnijcie nas oznaczyć!

Ciao!

Leave a Reply