Przepis na Ramen. Pyszna zupa z dalekiego wschodu.

Niedawno mieliście okazję zobaczyć na Instagramie jak odwiedzaliśmy „tajską” knajpkę Eat&Go w Lublinie mieszczącą się na ul. Racławickiej 21. Mimo niezachęcającego z zewnątrz wyglądu naprawdę warto do niej wstąpić do czego serdecznie zachęcamy. Takich miejsc w Lublinie jest kilka, jednak to jest chyba naszym ulubionym.

Jednym z czołowych dań tej orientalnej restauracji jest Ramen z jap. 拉麺 bądź ラーメン;ramen. To japońskie danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa. Ramen trafił do Japonii w XIX wieku, jednak popularny stał się po II wojnie światowej. Obecnie stanowi jeden z najczęściej spotykanych fastfoodów w tej części świata. Wykorzystany został jako pierwowzór do stworzenie  zupek błyskawicznych zwanych częściej w Polsce „Zupkami chińskimi”.

Ramen w Lubelskiej restauracji eat&go. Zdjęcie poglądowe.
Ciekawostką jest to że w Japonii, Ramen uznawany jest za zupę na kaca – jest odpowiednikiem polskiego rosołu. To lekkostrawne danie pozwala odzyskać siły i wrócić do siebie po ciężkiej nocy.

.

Twierdzi się że odmian ramenu jest tyle ile jest gotujących go kucharzy. Dlatego zachęcamy was abyście sami spróbowali wykonać takie danie w domowym zaciszu. To nie tylko doskonały pomysł na urozmaicenie posiłków, ale także szansa na zasmakowanie w kuchni orientalnej. Przedstawiamy wam przepis na Ramen z Lublina

PRZEPIS NA RAMEN:

Zupa Ramen – Składniki:

(Jeżeli nie mamy czasu, bulion można zastąpić spokojnie wywarem warzywnym bądź mięsnym, ale naprawdę polecamy zrobić go samemu. To całkowicie inny smak).

  • 2 korpusy kurczaka
  • 2 marchewki grubo pokrojone
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 120 -150 g pokrojonej w paseczki kapusty zielonej
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 5 cm zmiażdżonego imbiru
  • 3 pokrojone szalotki
  • Kawałek trawy cytrynowej
  • Przyprawy do smaku
  • Pół kieliszka białego  wina bądź sake dla smaku (wino jakiekolwiek – byle nie skrajnie słodkie czy mocno wytrawne)

DO PODANIA BEZPOŚREDNIO DO MISKI:

  • 4 połówki ugotowanych na twardo jajek (żółtko powinno być „delikatnie” płynne)
  • 800 g świeżego ugotowanego makaronu ramen lub 400 g ugotowanego suchego makaronu (Świetnie sprawdza się także makaron ryżowy)
  • 4 duże szczypty prażonej cebuli
  • Pół garści kiełków fasoli mung
  • 1 puszka kukurydzy
  • Biała rzodkiew – 100 g – pokroić w cienkie plasterki
  • Odrobina pokrojonego szczypiorku
  • 4 łyżki prażonego sezamu
  • (ewentualnie) Suszone płatki tuńczyka -bonito
  • Przysmażony boczek, kaczka bądź pierś kurczaka dla smaku.
  • Ciemny sos sojowy
    ———–Przepis na Ramen w Lublinie

Na bardzo gorącym tłuszczu podsmażamy korpusy z każdej strony ok. 4 minuty. Zalej kurczaka 2 litrami wody. Przy pomocy drewnianej łyżki zdrap spaleniznę, w której znajduje się cały smak i aromat oraz wymieszaj ją w wodzie.
Zagotuj całość, a następnie gotuj na wolnym ogniu. Zdejmuj szumowiny gdy tylko się pojawią.
Do bulionu należy wrzucić pokrojone warzywa. Całość wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 1,5-2 godzin. 10 minut przed końcem gotowania dodaj białe wino bądź sake.

Ugotuj makaron wedle przepisu na opakowaniu i przełóż do miseczek.

Bulion przelewamy przez gazę do miski na wysokość 3/4 naczynia, tak aby żadne nieczystości się nie przedostały. Potem można dodać ugotowaną szalotkę bądź czosnek do smaku. Doprawiamy wywar do smaku sosem sojowym.

Kukurydzę odsączam i przekładam do miski.

Na jednej stronie miski połóż pociętego w 1,5 cm paseczki kurczaka/boczek/kaczkę. Po drugiej połóż połówkę ugotowanego jajka, szczypiorek, kiełki, sezam, pokrojoną w cienkie plastry białą rzodkiew i resztę dodatków.

Voilà, nasza Zupa Ramen jest już gotowa.

Spokojnie można jeść go zwykłą łyżką, ale polecamy zakupić chociażby jednorazowe drewniane pałeczki wtedy naprawdę lepiej smakuje i mamy okazje poczuć się jak w prawdziwej japońskiej restauracji 😉 Dla tych którzy nie opanowali jeszcze sztuki jedzenia pałeczkami mamy poniżej mały poradnik. Zerknijcie – serdecznie zachęcamy – Jak jeść pałeczkami.

 

Oczywiście każdy przepis na Ramen można dowolnie modyfikować na przykład także przygotować Ramen wegetariański (dostępny w eat&go) i zamiast mięsa dodać Tofu (polecamy go najpierw delikatnie przysmażyć bądź opiec, odczujecie różnicę, zaufajcie nam 😉 )

Pozdrawiamy, ON & ONA

1 Comment

  1. Camelia Vaillancourt

    16 lipca, 2018 at 6:45 am

    Your house is valueble for me. Thanks!…

Leave a Reply