Sos bazyliowy – przepis na pyszny sos bazyliowy

Przepis na sos bazyliowy – doskonały do pizzy, sałatek czy makaronu.

Zauroczeni pysznym sosem bazyliowym który dostaliśmy do pizzy z Mąka i Woda (recenzje znajdziecie TUTAJ) Postanowiliśmy sami przygotować jego domową wersję. Sos bazyliowy jest łatwy w przygotowaniu i nie powinien nastręczyć nikomu większych trudności.

Czas przygotowania sosu to ok. 5 minut, a uwierzcie nam – naprawdę warto wykonać go w domu!

Sos bazyliowy jest delikatniejszą odmianą zielonego pesto. Prosty do przygotowania przepis znajdziesz na stronie www.dobrzeismacznie.pl
Sos bazyliowy jest delikatniejszą odmianą zielonego pesto.

Do wykonania sosu bazyliowego potrzebujemy:

  • ok. 20 – 30 liści bazylii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli i pieprzu do smaku,
  • pół łyżeczki soku z cytryny (można zastąpić małą szczyptą kwasku cytrynowego),
  • łyżeczka startego na małych oczkach twardego sera typu parmezan lub bursztyn.
  • blender do zmiksowania




Czosnek przeciskamy przez praskę bądź kroimy w naprawdę drobną kosteczkę. Wyciśnięty czosnek i resztę składników wkładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy na jednolita masę.

Sos bazyliowy doskonale nadaje się jako dip na przyjęcia, alternatywa dla sosu czosnkowego do pizzy lub sos sałatkowy na przykład dla sałatki Caprese.

Przepis na dip bazyliowy i sos bazyliowy na stronie www.dobrzeismacznie.pl
Sos bazyliowy idealnie pasuje np. do sałatki Caprese.

Bazylia nie tylko stymuluje układ odpornościowy, ale także wspomaga pracę mięśnia sercowego oraz skutecznie koi nerwy. Więcej na temat właściwości bazylii znajdziecie TUTAJ.

Spróbujcie wykonać go sami i dajcie znać jak wam smakuje!

Pozdrawiamy, ON & ONA


Leave a Reply